Morotsbrödet
Här kommer receptet på det ostgratinerade Morotsbrödet jag bakade för nån vecka sen. Det var egentligen ett recept på ett långpannebröd, men jag gjorde om det lite för det verkade så tråkigt!


-50 gr jäst
-5 dl mjölk
- 1 msk salt
- 5 dl rågsikt
- 8 dl mjöl
- 1/2 dl socker
- 2 dl finrivna morötter
- Riven ost till gratinering
Gör söjna:
- Värm mjölken fingervarm, smula jästen i bunke, lös upp med lite av mjölken.
- Tillsätt resten av mjölken, plus sockret, rör om tills jästen löst upp sig.
- Vänd ner salt, morötter, rågsikt och mjöl, forma till en smidig deg. Låt jäsa under duk ca 40 min.
- Sen kan du välja hur du vill ha brödet,
Alternativ 1: KLä en långpanna med papper, tryck ut/kavla ut degen i långpannan,låt jäsa 30 min. Strö sen över riven ost, grädda i nedre delan av ugnen ca 15 min på 225 grader.
Alternativ 2: Dela degen i 2 delar, forma till limpor, lägg på pappersklädd plåt. Låt jäsa 30 min, strö sen över riven ost, grädda ca 25 min i mitten av ugnen.
Alternativ 3: Forma degen till bollar/frallor/bullar, lägg på papperskläddplåt, låt jäsa 30 min, strö över ost, grädda ca 15 min i mitten av ugnen.
Sen får du skära i rutor om du gjort i långpanna. Ät! Möms!
Kommentarer
Trackback